אקווריום מתאים – הסוד לחיים טוב
כל אדם יכול לגדל דגים, אבל לא מספיק לשים אותם באקווריום עם מים ולהאכיל אותם פעם יומיים. צריך גם פילטר פנימי או חיצוני שמטרתו לסנן את המים מלכלוכים ולשמור על בריאותם של הדגים. בתחתית האקווריום כדאי לפזר חצץ שיכול לשמש כמצע לגידול בקטריות טובות, ואולי לשלב גם כמה צמחים מלאכותיים שיוכלו להסתתר בהם. אנחנו באנימלדיל מגישים לכם את המדריך המלא לגידול דגים מרוצים שמאריכים ימים.
קיימים אין ספור סוגים של דגים שאפשר לגדל בבית, השאלה היא מה מחפשים. קיימים דגי מים מתוקים, דגי ים, דגים טרופיים ועוד, ולכל אחד מהם הרגלי מחייה וצרכים יחודיים. בין אם בחרתם לגדל דגים לפי היופי או לפי האופי, כדאי לקבל ייעוץ מקצועי מהמוכרים כדי לדעת במה כרוך הגידול שלהם. שימו לב שלא רצוי לשלב כמה סוגים של דגים באותו אקווריום בגלל ההבדלים בין התנאים, וגם משום שלא כולם מסתדרים ביניהם.
אחרי שהחלטתם אלו דגים לגדל וכמה, הגיע הזמן לבחור להם אקווריום. בחנויות החיות אפשר למצוא מגוון גדול של אקווריומים בגדלים ובעיצובים שונים אבל לא כולם יתאימו לסוג הדגים ולכמות שתבחרו. כך למשל לדגיגונים שצפויים לגדול כדאי לקחת אקווריום גדול יותר מכפי שנדמה לכם במבט ראשון. העיצוב נתון להחלטתכם.
החיים באקווריום נועדו לדמות את הסביבה הטבעית של הדגים, אבל נדרשים כמה אביזרים מלאכותיים כדי לספק להם תנאים אופטימליים. כדי לשמור על מים צלולים חשוב להוסיף לאקווריום פילטר המיועד לסנן את המים באופן קבוע ולשמור עליהם צלולים. הפילטר גם מאזן את הבקטריות שבמים, ובהיעדרו תצטבר פסולת שעלולה להזיק לדגים.
פילטר
שני סוגי הפילטרים הפופולאריים שתמצאו בחנויות הם פנימי וחיצוני. שניהם מהווים תחליף לסירקולציה שמתבצעת בסביבה הטבעית של הדגים, אבל לכל אחד מנגנון מעט שונה. הפילטר הפנימי שואב את המים והאקווריום ומעביר אותם תהליך סינון כך שהם חוזרים צלולים לאקווריום. בפילטר החיצוני המים יורדים אל הפילטר דרך צינורית, מסתננים וחוזרים לאקווריום דרך צינורית אחרת. לעומת הפילטר הפנימי שמתאים לאקווריום בנפח של 20-100 ליטרים, החיצוני יכול להתאים לאקווריומים גדולים יותר. הפילטר החיצוני נוח יותר לתחזוקה ופועל ביעילות רבה יותר בסינון המים.
משאבת אוויר
אביזר חשוב נוסף באקווריום הוא משאבה המספקת אוויר לאקווריום ומעשירה את המים בחמצן. בלעדיו יהיה קשה לדגים לנשום כהלכה. פרט לפילטר ולמשאבת אוויר, כדאי להניח בקרקעית האקווריום חצץ ייעודי שימנע את תפוצתן של בקטריות, ולהוסיף כמה צמחים מלאכותיים שיספקו לדגים מקום מסתור ויקשטו את סביבתם.
תרמוסטט
כדי לשמור על טמפרטורה קבועה במי האקווריום מומלץ לקנות תרמוסטט אחד או יותר בהתאם לגודל האקווריום, ומד טמפרטורה שיעזור לכם לעקוב אחר פעולת התרמוסטט.
תאורה
אם חשובה לכם הנראות של האקווריום, תוכלו להתקין תאורה מסוג לד לדגים. תאורה ייעודית לאקווריומים תאפשר לכם לראות את מלוא הצבעים של הדגים ותחסוך מכם את הצורך לנקות את הזכוכית באופן תכוף.
שאריות המזון של הדגים בשילוב הצרכים שלהם נוטים להצטבר על הקרקעית של האקווריום, להוריד את איכות המים ולחשוף אותם למחלות. לכן חשוב להחליף את המים מדי שבוע, במיוחד אם מדובר באקווריום גדול ששוחה בו כמות גדולה של דגים. לא מומלץ להחליף את כל המים כדי לא לטלטל את עולמם של הדגים וליצור הבדלי טמפרטורה, אלא רק כ-20%-15% מהם. לפני שתעשו זאת, תוכלו להיעזר בשואב רפש כדי לנקות את רוב הפסולת בקרקעית, ורק אז נקו את המסנן שדורש תחזוקה פעם בכמה חודשים.
לפני שאתם משמישים את האקווריום, זכרו שבחצץ ממוקמים החיידקים הטובים שתורמים לבריאותם של הדגים. לכן כדאי לנקות אותו במי ברז ללא סבון ורק אז להכניסו לאקווריום. שימו לב שהחצץ מיועד לאקווריום וצבעיו אינם רעילים עבור הדגים.
לסיכום, הדגים שלכם זקוקים לתשומת לבכם מבלי שהם מדברים. חשוב להצטייד באקווריום מתאים לסוג הדגים ולמספרם. אל תשכחו להוסיף פילטר פנימי או חיצוני, משאבת אוויר וחצץ ייעודי. צמחים מלאכותיים יספקו להם סביבה מעוצבת אבל גם יעזרו להם להתחבא, והתאורה תאפשר לכם ליהנות מיופיים.